Sopptur


Hvor finner vi sopp.
Sopp finner du overalt, men da de fleste matsopper lever i symbiose med trær, er skogen det rette stedet å gå på sopptur .

Plukk bare sopp du kjenner i kurven.
Når du skal plukke bær rasker du ikke med deg det du måtte finne av ulike typer bær, for så å sortere ut de spiselige etterpå. Slik bør det heller ikke være når du plukker sopp. Dersom du blander sammen spiselige og giftige sopper i samme kurv, er det stor sannsynlighet for at du må kaste alt sammen. En nybegynner bør derfor konsentrere seg om å plukke noen få sikre arter til å begynne med, og så utvide repertoaret etter hvert. Sopper du er usikker på kan du legge i en pose for seg.

Gode sopper å begynne med er;    

bullet

Kantarell

bullet

Traktkantarell

bullet

Rødskrubb / Brunskrubb

bullet

Steinsopp

bullet

Andre rørsopper (som ikke er røde på stilk eller rørmunning)

bullet

Lys piggsopp

bullet

Matrisker

Av utstyr trenger du;

bulletFlatbunnet kurv, gjerne inndelt i rom med bærkurver, isbokser el. lign.
bulletSkarp lommekniv
bulletSoppflora

N.B. Sopp skal ikke plukkes i plastpose!

Grovrens soppen på voksestedet; børst bort jord og rusk, skjær bort stilkbasis og kløv soppen dersom du har mistanke om at det er mark i den. Vær kresen og ta bare med hjem hele, pene friske og ikke for gamle sopper. Kast det som er muggent, råttent, vassent og markspist.

Soppkontroll.
Sopp du er usikker på legges i papirpose eller i en kurv for seg. Denne må være hel og ha med stilkbasis. I Bergen arrangerer Soppforeningen soppkontroller om søndagene i høysesongen. På Næringsmiddeltilsynet vil det vanligvis være soppsakkyndige som kan kontrollere sopp i arbeidstiden på hverdager.

La tvilen komme deg selv tilgode. Dersom du ikke er sikker på at soppen er spiselig så vrak den eller få den kontrollert av soppsakkyndige.

Startside
Opp