Blyglassmester

Blyglassmestre jobber med å glass innfattet i bly og messing. Arbeidet omfatter både reperasjoner og produksjon av nye blyglass, men også framstilling av hjelpemidler til dette arbeidet.

Glassmaleri i Oslo Domkirke, laget av Emanuel Vigeland

Glassmaleri i Oslo Domkirke, laget av Emanuel Vigeland .

Til toppenGlassmalerier

Det eldste glassmaleriet som fremdeles er bevart er over 1000 år gammelt og befinner seg i Weissenburg-klosteret i Alsace. Med «gotikken» på 1100- og 1200-tallet hadde glassmesterfaget sin storhetstid, det er de utallige glassmaleriene i europeiske katedraler er et klart vitnesbyrd om. Adelsmenn, velstående håndverkere og kjøpmenn ga ofte flerfargede blyglassvinduer til kirkene, i mange tilfeller som en form for avlat..

Et glassmaleri blir satt sammen av glassbiter i flere farger og kulører. Spesielle detaljer og ornamenter blir malt på og brent inn i glasset før det monteres.
I middelalderen greide man ikke å lage store plane glassflater. Derfor ble det utviklet forskjellige teknikker for å sette mindre glassbiter sammen. For å holde delene på plass ble det vanligvis brukt tre og bly.
I mange hundre år var det ikke noe skille mellom «blyglassmester» og «glassmester». Først på begynnelsen av 1900-tallet kom en teknologi som gjorde det mulig å framstille store glassflater, noe som første til en oppdeling av faget.

Til toppenBlyglassmesterfaget i dag

Eldre vindu med innfatning av støpjern.

Eldre vindu med innfatning av støpjern

Blyglassmesterfaget omfatter i dag produksjon og reparasjon av glass innfattet i bly og messing. I nye vinduer blir det også benyttet aluminium og forskjellige kunststoff. Blyglassmestere jobber med glassmalerier og blyinnfattede vinduer eller med skjermer til belysning, speil og andre dekorasjonsgjenstander.