Malerfaget

Maleryrketomfatter et vidt felt, fra utvendig beskyttelse av bygninger og stålkonstruksjoner til dekorative interiørarbeider.

Fagutdanningen omfatter også byggtapetsering.

Hulemaleri fra Lascaux.

Hulemaleri i Lascaux, Frankrike. Disse malerien ble malt for over 15.000 år siden og er dermed blant de eldste kulturminner vi kjenner.

Malerfaget har tradisjoner som kan spores tilbake til de første hulemaleriene i eldre steinalder. Menneskene har alltid ønsket å forskjønne sine omgivelser; i de eldste bevarte bygningene i verden finner vi derfor rent dekorative arbeider og dekorasjonsmaling hører fortsatt med til malerens mange arbeidsoppgaver.

Moderne dekorasjonsmaling.

Butikker og utesteder ønsker ofte spesielle løsninger som gir maleren store utfordringer.

Til toppenAllsidig yrke

Som bygningsmaler arbeider du både på nye og eldre bygg, i private hjem eller på større industri- og kontorbygg. Malerfaget handler ikke bare om malerarbeid, men omfatter også om oppsetting av ulike tapet og annet dekkende veggmateriale. Maleryrket er allsidig og du har mulighet til å arbeide kreativt med form og farge.

Faget har stor betydning for trivselen gjennom de fargene og materialene som velges, både ute og innendørs. Den som maler, tapetserer eller legger gulvbelegg er dermed med på å legge et grunnlag for andre menneskers trivsel, og fagene kan gi en trivelig arbeidsplass i et godt miljø. Dagens malerfag har i tillegg viktige oppgaver når det gjelder utvendig og innvendig beskyttelse av ulike konstruksjoner.

Som maler bør du ha sans for presisjon, og du må ha en godt utviklet farvesans og ikke minst et godt håndlag. De fleste bygningsmalere jobbert i små eller mellomstore bedrifter. Noen bedrifter har spesialisert seg innen deler av faget, som for eksempel dekorasjonsarbeider og gulvarbeider.

Sentrale arbeidsoppgaver for maleren er å vurdere ulike typer underlag og gjennomføre behandling av nye bygninger, eller tilsvarende oppgaver i forbindelse med reparasjon og vedlikehold av eldre bygninger. I tillegg til faglig dyktighet forventes det også gode samarbeids- og kommunikasjonsevner.