Reiseruten

i 1862

i 2003

Jotunheimen nasjonalpark

Åsmund Olavsson Vinje (1818 - 1870)

Åsmund Olavsson Vinje ble født i Vinje i Telemark. Han kom fra en husmannsplass, men klarte likevel å skaffe skolegang som han finansierte ved å jobbe som lærer for lavere trinn enn de han gikk på selv. I 1848 begynte han ved Heltbergs "studentfabrikk" i Kristiania (samtidig med både Henrik Ibsen, Bjørnstjerne Bjørnson og Jonas Lie). På samme måte som Jonas Lie fortsatte Vinje med å studere jus.

Mens han studerte drev blant annet ukebladet Andhrimner sammen med Paul Botten-Hansen og Henrik Ibsen. I 1858 gikk Vinje over til å bruke Ivar Aasens nye landsmål og begynte å utgi ukebladet Dølen. Mye av Vinjes skjønnlitteratur ble trykket i dette bladet.

Vinje hadde sterke meninger om mye, men brukte en sarkastisk stil som gjorde ham svært omstridt. Det var nok mye av årsaken til at han aldri fikk dikterlønn av Stortinget. Han endte også opp med å miste jobben i Justisdepartementet fordi han var en sterk kritiker av regjeringens utenrikspolitikk.

Vinje var glad i å være i fjellet, spesielt i Jotunheimen. Han bygde seg en hytte, Eidsbugarden, ved Gjende og Ibsens beskrivelser av "Gjendingeggen" i Peer Gynt stammer trolig fra Vinje.

J H & P O M - Mediesenteret 2003