Reiseruten

i 1862

i 2003

Edvard Grieg

Edvard Grieg

Grieg og BjørnsonPå 1870-tallet jobbet Edvard Grieg og Bjørnstjerne Bjørnson mye sammen. Grieg skrev musikk til mange av Bjørnsons dikt og skuespill. De planla også en opera basert på historien om Olav Trygvason, men etter hvert blir de uenige om det er musikken eller teksten som må lages først.

På denne tiden kommer Ibsen på banen og ber Grieg lage musikken til Peer Gynt. Grieg begynte dermed å jobbe for Ibsen uten å gjøre ferdig arbeidet med operaen. Bjørnson ble skikkelig sur og han og Grieg ble uvenner i mange år. Denne konflikten har opplagt også påvirket forholdet mellom Bjørnson og Ibsen som heller ikke hadde mye med hverandre å gjøre i denne perioden.

Grieg og Ibsen traff hverandre for første gang i Roma i 1866. Ibsen var nok ikke den som lett lot seg imponere, men Griegs kommentarer til Brand gjorde inntrykk. Da Ibsens begynte å planlegge en oppsetning av Peer Gynt med musikk i 1874 var Grieg den første han spurte. Grieg jobbet mye med dette og fikk musikken ferdig i tide til premieren den 24. februar 1876. Da ble stykket spilt for første gang på Christiania Theater.

Stykket ble svært godt mottatt og Grieg tonesatte senere seks dikt av Henrik Ibsen. Musikken har også blitt svært populær som rent orkesterverk: Peer Gynt Suite I og II er blant de mest spilte orkesterverkene i verden.

J H & P O M - Mediesenteret 2003