Reiseruten

i 1862

i 2003

Jonas Lie (1833 - 1908)

Jonas Lie ble født i 1833, fem år etter Ibsen. Begge gikk på Heltbergs studentfabrikk, men Jonas Lie var nok flinkere enn Ibsen når det gjaldt studier: Han tok sin juridisk eksamen i 1858 og begynte som sakfører i Kongsvinger.

Lie satset mange penger på aksjespekulasjoner, noe han til slutt tapte stort på. Det hele endte med at han dro til Kristiania for å forsøke å leve som forfatter. Det var nok et godt valg for ikke lenge etter at han ga ut sin første fortelling (i 1870) fikk Lie tildelt dikterlønn av Stortinget.

Jonas Lie var på et tidspunkt Ibsens forlegger. Han satt i en periode på rettigheten til Kjærlighetens komedie, som ble gitt ut som en julegave til abonnentene til Illustrert Nyhetsblad. Dette var et skuespill som Ibsen fikk svært mye juling for hjemme i Norge. Etter suksessen med Brand var Ibsen svært interessert i å få stykket gitt ut på ny, noe som hans danske forlegger var interessert i dersom det norske restopplaget ble fjernet fra bokhandlerne. Ibsen blåste seg kraftig opp ovenfor Lie som egentlig ikke hadde noe imot å gi fra seg rettighetene til stykket.

Som så mange andre norske forfattere valgte Lie også å dra til utlandet og bosette seg der. Han dro først til Italia, men i 1882 flyttet han til Paris hvor han ble boende fram til 1906.

J H & P O M - Mediesenteret 2003