Reiseruten

i 1862

i 2003

Stedene


Kart

10. juli 2003 - Åsåren

ÅsårenÅsåren er fremdeles en flott gård som ligger fint til oppe i dalsiden. Huset som Ibsen og Isachsen bodde i står fremdeles.

Vi fikk fortalt at inntil ganske nylig kom turistbusser innom Åsåren, men vi fikk ikke helt med oss hvorfor. Det var neppe fordi Ibsen en gang bodde her, men kanskje har en kjent tysker vært innom?

Ibsen gikk mye i området rundt Åsåren. Den dagen vi kommer er det imidlertid så varmt at vi ikke en gang orker tanken på å gå turen opp til setra som han visstnok skal ha besøkt. I ettertid angrer vi litt på at vi ikke tok turen, for da kunne vi ha fått sjekket utsikten til Blåhø som Ibsen nevner i siste del av Peer Gynt.

Ibsen har trolig sett Blåhø, men ingen vet  sikkert hvor han var da han så fjellet. Det er godt synlig når man kommer nedover Gudbrandsdalen ved Dovre, noe som har vært brukt som et argument for at Ibsen kom denne veien på tilbaketuren.

Vi fortsetter til Lalm.

Kommentar:

Blåhø
En annen teori kan jo være at Ibsen mener Blåhø som ligger øverst i Bøverdalen. Det er ikke et spesielt høyt fjell, men Ibsen passerte tett ved på den bratte sørsiden, i ganske dårlig vær, noe som kanskje har gjort et sterkt inntrykk. Umulig å vite selvsagt.
J H & P O M - Mediesenteret 2003