Reiseruten

i 1862

i 2003

Stedene

Bokbyen

Jostedalsbreen

11. juli 2003 - Fjærland

Ok, vi er temmelig langt fra reiseruen til Ibsen, men vi trøster oss med at dersom han hadde hatt muligheten hadde han helt sikkert tatt denne snarveien til Jølster i stedet for å reise ut nesten hele Sognefjorden før han igjen dro nordover.

FjærlandsfjordenBokbyen i Fjærland ble startet i 1995, I dag finnes det et titalls bruktbokhandlere her med til sammen mer enn 150.000 bøker. En rekke bygninger som ikke lenger var i bruk har kommet til nytte som bokutsalg, både ferjeventerom, fjøs, bank, fryseri og postlokale har fått et nytt bruksområde.

I Fjærland ligger også Norsk Bremuseum, midt mellom Sognefjorden og Jostedalsbreen. Museet inneholder mange aktiviteter der publikum blant annet kan gjøre egne eksperiment med 1000 år gammel is fra breen.

Bøyumbreen i FjærlandIbsen var ikke innom Fjærland, som ligger langt inne i bunnen av en sidegren til Sognefjorden. På Ibsens tid var fjorden det som knyttet bygdene langs fjorden sammen, men i dag går gjerne raskeste vei gjennom fjellet. Ibsen reise helt ut til Vadheim før han igjen tok nordover. Vi tar i stedet en snarvei fra Sogndal gjennom tunnellene til Fjærland og videre under Jostedalsbreen.

Etter en natt (dessverre en måned for sent til å rekke boknatta) i Fjærland kommer vi raskt fram til Jølster hvor vi igjen kan henge oss på Ibsens rute.

Kommentar:

 

J H & P O M - Mediesenteret 2003