Reiseruten

i 1862

i 2003

Stedene

13. juli 2003 - Floveien

Flo-slekta er vel først og fremst et begrep for de med et minimum av kjennskap til norsk fotball. På Ibsens tid visste man vel knapt hva fotball var for noe, men det er nå en annen sak.

Flo i StynEn teori går ut på at Ibsen vendte tilbake til Hellesylt og i stedet for å reise gjennom Romsdalen kan han ha tatt veien over til Flo ved Strynevannet og derfra tilbake mot Lom. Selv om dette ikke er plagsomt sannsynlig bestemte vi oss for å sjekke ut Floveien. Vi vet jo at Ibsen var lenge i Hellesylt og han var opplagt ute på tur det meste av tiden.

FloveienHvis han var i dette området ville det ha vært før den nåværende veien ble laget. Det vil si: "Vei" er mildt sagt en overdrivelse, det gikk kanskje an å kjøre denne veien med hest og en liten kjerre, men vi er enige om at i tilfelle ville vi gått ved siden av. Det er bratt, smalt og friske spor etter store steiner som har ramlet ned fra fjellet. Et sted kikker vi opp på et overheng på størrelse med en stor boligblokk. Kommer den er det definitivt kvelden.

Før veien kom var det ikke mulig å passere vannene uten båt. Konstant rasfare førte imidlertid til at folk ofte foretrakk å gå en sti høyt oppe i fjellet. Vi passerer i kveldingen en fin sommerdag og synes vi får et lite innblikk i de omgivelsene som må ha satt sitt tydelige preg på folkene som bodde her på Ibsens tid. I dårlig vær må dette ha vært skikkelig skummelt.

For å komme over til Flo med bil må vi tilbake til Stryn. Det blir dermed ikke aktuelt å følge denne veien videre. Vi vet dessuten at Ibsen forsatte i motsatt retning fra Hellesylt, ut fjorden mot Sjøholt.

J H & P O M - Mediesenteret 2003