Reiseruten

i 1862

i 2003

Stedene

Hæggstad gård

12. juli 2003 - Hellesylt

HellesyltI dag går det fine veier både til og fra Hellesylt, men på Ibsens tid må dette stedet vært virkelig avsidesliggende. De stupbratte fjellene innebar en konstant rasfare for alle som bodde i bygda, i dag ser vi ikke de bratteste stedenefordi vi kjører gjennom tuneller. Rasfaren er likevel noe som fremdeles er svært så reelt her inne.

Her bodde Ibsen i minst fem dager, trolig det lengste stoppet på hele turen. Hva han gjorde er mer uklart, men vi bestemmer oss for å sjekke ut flere muligheter. Hæggstad gårdVi tar en tur på Geirangerfjorden for å se på fjellene rundt fjorden og en tur opp dalen og går den gamle veien over mot Flo ved Strynevannet.

Hæggstad gård
På Hellesylt ligger et flott nytt anlegg bygget rundt treskjæreren Oddvin Parrs årelange arbeid med nettopp Peer Gynt.

Utstilling ved Hæggstad gårdUtrolig flott og spesielt arbeid, ikke minst på grunn av de enorme dimensjonene. For riktig å understreke at dette er en fin plass har man gitt bygningen navnet Hæggstad, etter storgården der bryllupet arrangeres i Peer Gynt og Peer røver med seg bruden.

Hæggstad gårdDet var ganske stille her da vi kom forbi, en og annen turist var det jo, men vi ble sittende ganske alene i resepsjonen på hotellet. Vi fikk nedpå litt hjemmebakt kake og kaffe mens vi drodlet litt om hva Ibsen hadde fått ut av dette om han hadde kommet forbi i dag. Da han kom var det kirken som var nybygd, når vi kommer er det et turistsenter som er bygdas praktbygning. Kanskje det ville vært "forfattermat" det også.

Her stikker vi også innom turistinformasjonen for å høre litt om hvor Ibsen bodde da han var i Hellesylt, men det ble en skikkelig nedtur. Rett og slett slappe greier: Her brukes det noen titalls millioner på et stort senter knyttet til Ibsens skuespill, men så er det ingen som har noe informasjon om hva som faktisk er sammenhengen. Kanskje var vi bare skikkelig uheldige og snakket med feil folk. Ikke vet jeg, men vi fant mer informasjon i veiboka til NAF enn det turistinformasjonen på Hellesylt kunne oppdrive i 2003.

Kaien i HellesyltHotellet på Hellesylt er fra den tiden da utenlandske turister begynte å reise til Norge for alvor, men vi finner imidlertid raskt ut at det ble bygd etter at Ibsen var her. Huset på den andre siden av veien, litt lenger ned mot kaia er imidlertid eldre og har visstnok vært brukt til samme formål.

Badehus i HellesyltPå stranda like ved siden av ferjleiet ligger det som skal være Norges eldste badehus. Stilig, det som ikke er fullt så bra er at vannet her inne er fullt av brennmaneter. Blir ingen bading på oss. I stedet tar vi fergen for å sjekke ut Geirangerfjorden.

Sunnylven Kirke
Kirke i HellesyltDenne kriken ble innviet i 1859, altså et par år før Ibsen kom hit. Den gamle kirken ble revet fordi den var blitt for liten. Kirken ble plassert her etter at den gamle Sunnylven kirke ble tatt av et ras i 1727. Den gamle kirken sto på et sted som heter Korsbrekke, mens den nye kirken ble bygd midt i Hellesylt.

Veien går videre i Ibsens "fotspor" ut fjorden til Sjøholt.

J H & P O M - Mediesenteret 2003