Reiseruten

i 1862

i 2003

Stedene

Kart

7. juli 2003 - Hundorp

Gravhaug på Hundorp På gården Hundorp ligger en samling av gravhauger fra vikingtiden. Haugene er store, den største har en diameter på 30 meter. Gården er også kjent fra Snorres kongesagaer som Dale-Gudbrands gård. Sagaene utpeker den ene av grav haugene som Gudbrands gravsted.

Bauta på HundorpGravhaugene ligger godt synlig fra veien, men vi tok en stopp og gikk en liten tur. I dag drives det hotell på Hundorp, men vi nøyde oss med kake og kaffe. Ibsen stoppet ikke i det hele tatt, han tok i stedet inn på Listad, litt lenger oppe i dalen. Vi følger etter dit.

Vi tar imidlertid en del avstikkere i dag, blant annet en tur oppom Gålå for å sjekke ut stedet der Peer Gynt spelet blir vist hvert eneste år.

Kommentar:

Møte mellom Olav Haraldsson og Dale-Gudbrand
Snorre Sturlason (1177 – 1241) forteller om møtet mellom Olav Haraldsson og Dale-Gudbrand  på Hundorp i 1021. Dale-Gudbrand og bøndene blir ifølge sagaen lurt av den kristne kongen og oppgir åsatroen:

Se der kommer vår gud med stort lys!”, sier kong Olav da sola stiger opp i øst. Klubba til Kolbein knuste Torsbildet så ”mus så store som katter, øgler og ormer” tyter fram. Bøndene rømmer, men kommer ingen sted. Hestene er sluppet løse og båtene deres er boret hull i av kongsmennene. Alle må vende om, og ”tro på den sanne Gud som råder over alle ting”.

Gudbrandsdalen
Det sier seg vel selv hvem dalen har fått navnet sitt fra.

J H & P O M - Mediesenteret 2003