Reiseruten

i 1862

i 2003

Stedene

5. juli 2003 - Lærdal

Vi kommer til Lærdal på begynnelsen av turen, mens Ibsen først kom hit etter at han hadde gått over Sognefjellet og tatt båten fra Skjolden.  Når vi kommer med bil passer det ikke noe særlig å stikke sør om Sognefjorden en gang til så vi bestemmer oss for å besøke Lærdal allerede nå.

LærdalstunnellenVi tar raskeste vei gjennom Lærdalstunellen. Stopper som snarest midt inne for å ta et par bilder. De store hallene får oss til å tenke på Dovregubbens hall. I tilfelle er det trailerne som er trollene, i alle fall høres de ganske mektige ut der de raser forbi inne i tunellen.

Sjøhus på LærdalsøyriDet eldste hotellet i Lærdal startet  i 1845 og det kan godt tenkes at det var her Ibsen oppholdt seg mens han ventet på at båten skulle gå videre ut Sognefjorden

Nede på den eldste delen av Lærdalsøyri finnes mange bygninger som har stått her fra 1700 -1800 tallet.  I alt er 160 av bygningene vernet.

Borgund stavkirkeKjører vi videre oppover dalen forbi Borgund stavkirke. Rart å tenke på hvor gammel den er. Jon benytter sjansen til å skryte av at han er "medeier", men når det kommer til stykke har han lagt igjen medlemskortet hjemme.

Her er det pakket med turister, vi orker ikke å stå i kø og gasser på videre oppover dalen i retning Filefjell.

Kommentar:

Like ved Borgund begynner den såkalte Sverrestigen, en av de gamle veiene i Lærdal som går fra Borgund stavkirke til Husum. Vegen fikk navnet sitt etter at Kong Sverre kom denne vegen i  1177.  Dette har i mange hundre år vært den viktigste ferdselsåren mellom vest og øst i Norge. I den gamle Gulatingsloven som ble skrevet for over 1000 år siden  står det at  vegen skulle være like bred som et spyd er langt.

J H & P O M - Mediesenteret 2003