Reiseruten

i 1862

i 2003

Stedene

Norsk fjellmuseum

Visit Lom

10. juli 2003 - Lom

Lom stavkirkePå Lom er det en stor turistinformasjon hvor vi stakk innom for å få noen opplysninger om ferden videre over Sognefjellet. Vi lurte på hvor vi kunne finne Herrvassbu, hvor Ibsen og de han gikk sammen med søkte ly.

Etterhvert fikk vi god hjelp av Sven som hadde fint visittkort med visitlom.com, men vi kom ikke helt i mål. Senere skulle det vise seg at det var vanskelig å finne denne steinbua på Sognefjellet.

Pizzaovn på LomEtter nok en lang dag var vi skikkelig sultne. I god Ibsensk ånd var vi ute etter enhver mulighet til å koble Norge og Italia. Dermed endte vi opp med å spise pizza med Brimiskinke. Egentlig burde det kanskje vært Parmaskinke, men måltidet smakte godt det.

Lom prestegårdPrestegården var tidligere et møtested hvor mange kjente personer har vært innom. Noen år før Ibsen, i 1854, hadde Eilert Sundt bodd her i en lengre periode. Vi legger lista lavt og sjekker ikke en gang om det er mulig å overnatte på prestegården. Bibliotekskiltet ved inngangen tyder ikke akkurat på det uansett.

Norsk Fjellmuseum er senter for Jotunheimen nasjonalpark. Utstillingene viser hvordan samspillet mellom mennesker og natur har utviklet seg fra å være rene fangstkulturer og fram til våre dagers turisme.

Vi er også innstilte på å være turister og setter kursen for Spiterstulen. Igjen avviker vi fra Ibsens reiserute, han fulgte Bøverdalen opp mot Sognefjellet, mens vi lar oss friste av en topptur til Galdhøpiggen.

Kommentar:

Lom prestegårdCelebert besøk i Lom
Lom prestegård ble virkelig populær etter at den svenske prinsen som senere ble kong Oscar den annen bodde her i 1860. Vi skal være litt forsiktige med å knytte den ellers radikale Ibsen til kongehuset og nøye oss med at han viste en viss forfengelighet etter at han fikk penger nok til å gjøre noe med klesdrakt og frisyre.

J H & P O M - Mediesenteret 2003