Reiseruten

i 1862

i 2003

Stedene

6. juli 2003 - Maihaugen på Lillehammer

Grunnen til at vi stikker innom her er først og fremst Per Gynt-loftet på Maihaugen, som kommer fra Nordgard Hågå. Riktignok er det nok ganske usikkert om dette loftet har noe særlig med Per Gynt å gjøre. Men vi synes vi bør sjekke ut dette også, om ikke annet så fordi dette er et sted hvor mange av turistene støter på Per Gynt for første gang.

Peer Gynt loftet på MaihaugenHuset kommer fra Nordgard Hågå i Nord-Fron, og ble bygd i 1617. Anders Sandvig kjøpte loftet i 1903, og det var blant de første husene som ble satt opp på Maihaugen.

Egentlig ble vi nesten litt skuffet, det var liksom ikke noe spesielt med denne bygningen. Vet ikke helt hva vi hadde ventet oss, men vi har en teori om at det kanskje trengs noe som kan sette oss i en stemning fra en annen tid.

Ibsen look-alikeDa er det mer svung over stavkirken som står et stykke nedenfor. Vi får med oss den også for den sto tidligere på Garmo i Lom. Her tar vi den med så vi kan legge en peker til en film av det flotte interiøret.

Ibsen look-alikeEtter å ha vært inne i kirken finner vi ut at vi må sørge for å litt moro på egenhånd: Per Ole stiller opp med Ibsen-look. Jon pushet en pipe for å gi bildet den rette stemningen og påstår i samme slengen at han skal fikse helskjegget i Photoshop. Funker det?

Etterpå begynte vi å lure litt på om Ibsen røykte i det hele tatt. Vi slår oss til ro med at på denne tiden drakk Ibsen litt i meste laget og at han sikkert toppet den lasten med å røyke også. Funderer litt på hva de røykte på 1800-tallet, men finner ut at det kanskje er like greit å la den problemstillingen ligge.

Skummel mann på MaihaugenEllers var det ikke så mye moro, mest gamle utlendinger. Vi gjør diverse forsøk på å sette oss inn i 1860-modus, men det funket ikke helt. Til slutt ender Per Ole av alle ting opp med å ta noen togbilder. Kanskje i et forsøk på å jobbe litt med en arvelig toginteresse. Jon går seg bort i mellomtiden.

Vi går etterhvert litt lei og avslutter runden med en is før vi setter kursen for Bjørnstjerne Bjørnsons hjem på Aulestad.

Kommentar

Peer Gynt og Nordgard Hågå
Navnet Per Gynt er knyttet til Nordgard Hågå. Henrik Ibsen hentet inspirasjon til sin Peer Gynt fra Asbjørnsens fortelling i ”Norske Huldreeventyr”. Per Gynt-loftet fikk sitt navn fordi Anders Sandvig ønsket å gi rom for eventyskikkelsen på Maihaugen. Man antar at sagnene om Per Gynt har sitt opphav i en historisk person, nærmere bestemt Peder Larsen (Lauritsen) som var bruker på Hågå på midten av 1600-tallet.

Peder Larsen døde i 1665. Per Gynt-loftet sto dermed på gården i hans tid, men det var trolig generasjonen før ham som fikk reist bygningen. En Lars Hågå var med på hyllingen av Christian IV i Oslo i 1591. Det er mulig at han var faren til Peder, og at det var han som fikk bygd loftet i 1617.

J H & P O M - Mediesenteret 2003