Reiseruten

i 1862

i 2003

Stedene

Mysuseter fjellstue

8. - 9. juli 2003 - Mysuseter

Mysuseter fjellstue, peisestuaKom til Mysusteter fjellstue ganske sent, men fikk tid til en prat med verten som nettopp hadde kjøpt turisthytta. Han kunne fortelle en god del om Per Gynt-tradisjonen og vi var enige om at det var et lurt trekk å bo her i stedet for på spa-senteret litt lenger nede.

Vi ble her i to dager og gikk en lang tur i den sørlige delen av Rondane, først inn til Per Gynt hytta og deretter til Ronnvassbu før vi kom tilbake til Mysuseter og en gedigen middag. Mye god mat og ditto drikke. Senere hjalp Jon til med noen PC-problemer nede i resepsjonen, men kom ikke helt til bunns i saken.

SetervollLitt ovenfor fjellstua ligger en seter hvor det ble sagt at Ibsen hadde bodd i 1862. Bygningen er 150 år gammel og i tilfelle ganske ny ved Ibsens eventuelle besøk. Det går an å leie setra, det er ikke mulig på noen av de andre stedene Ibsen bodde. Men så spørs det om historien er riktig da. Hadde bare Ibsen skrevet en skikkelig dagbok hadde vi visst det, men han var ganske slurvete og skrev ingenting etter at han kom til nordvestlandet.

Avsluttet dagen med en tur opp til setra hvor Ibsen skulle ha bodd og fikk deretter med oss solnedgangen over Rondane. Flott plass, nesten så det matcher Vestlandet :-)

Solnedgang i Rondane

Verten på Mysuseter forteller oss at det skal finnes en signatur og noen verselinjer skrevet av Ibsen i en utløe på et jorde like nedenfor. Eieren er en mann fra Oslo som driver å pusser opp selve setra. Hyggelige folk som til og med lånte oss en hammer slik at vi fikk opp døra til løa. Innenfor sto det ganske riktig skrevet noe med signaturen "Henrik Ibsen", men om dette er ekte vare eller ikke er vanskelig å si. Sannsynligvis er det skrevet av noen andre lenge etter at Ibsen ble verdenskjent.

Skjønt det er kanskje noe Ibsensk over sitatet på veggen:

Tidsnok høsten Vårens løfter sveg"Tidsnok høsten
Vårens løfter sveg "

Kanskje er dette ekte vare. Ikke vet vi.

Jon begynner å fable om at egentlig er det en dårlig metafor. Han mener at det er høsten som er løfterik, mens ting har det med å skjære seg på våren.

Etter å ha avsluttet den diskusjonen går veien ned i dalen igjen, denne gangen i retning Sel.

Kommentar:

Bodde Ibsen på Mysuseter?
Det fortelles at Ibsen bodde opp mot en uke på Lunde nede i dalen, i så tilfelle inkulderte kanskje det en avstikker opp til Mysuseter hvor han hadde kort vei inn til sentrale deler av Rondane.
Ibsen likte jo å gå sine egne veier. Asbjørnsen hadde besøkt Rondane i nord ved Høvringen, dermed kunne det lignet Ibsen å komme hit fra sør.

Tidsnok høsten Vårens løfter svegOg så noe helt annet
Logoen var ikke ferdig da vi besøkte Mysuseter. Nå er den her og vi synes den er ganske fin :-)

J H & P O M - Mediesenteret 2003