Reiseruten

i 1862

i 2003

Stedene

Ca 27. juli 1862 - Mysuseter

Rondane ved MysuseterDette er ren spekulasjon, vi vil nok aldri få vite om Ibsen noensinne tok turen opp i fjellet øst for Gudbrandsdalen for ved selvsyn å se Per Gynts rike. Han kan ha tatt turen opp til Høvringen hvor han i tilfelle har sett Rondane fra nord-vest. Dette var imidlertid det området som Asbjørnsen hadde besøkt mange år tidligere og kanskje er det vel så sannsynlig at Ibsen har ønsket å gjøre sin egen vri ved å gå opp i fjellet lenger sør.

Dersom han gikk opp fra Selsverket - forøvrig hjembygda til Paul Botten-Hansen - til Mysuseter ville han ha sett Rondane fra sør, eller han kan ha gått opp fra Vinstra og sett fjellområdene rundt Gråhø, et område som er direkte knyttet til Nordgrad-Hågå og de lokale fortellingene om Per Gynt.

Herfra er det ingen spor etter Ibsen før han var tilbake i Kristiania i begynnelsen av august 1862.

Kommentar:

Mysuseter ligger fremdeles bygninger hvor det fortelles at Henrik Ibsen skal ha overnattet. Fra Mysuseter er det bare et par timers fottur mot nord, inn til Uløyhytta, hvor Asbjørnsen plasserte sin forteller da han gjenga Engebret Hougens historier om Per Gynt. Hytta kalles i dag Peer Gynt-hytta, men det navnet har ikke noe med en mulig historisk Per Gynt å gjøre.

J H & P O M - Mediesenteret 2003