Reiseruten

i 1862

i 2003

Stedene

Kart

6. juli 2003 - Ringebu kirke

Ringebu kirkeRingebu stavkirke hadde fire kjekke guider, men vi er ikke så lystne på å oppleve ting i kø og rusler i stedet litt rundt på egenhånd. Per Ole glemte å ta av seg lua, men siden ingen guider var å se slapp han å få "kjeft" for det :-)

Stavkirken er fra begynnelsen på 1200-tallet, men under restaureringsarbeidet ble det funnet rester av en kirke fra 1100-tallet. Også de delene av kirken som vi ser i dag har deler fra flere tidsepoker.  Døpefonten er av det aller eldste. Den stammer fra 1100-tallet, mens altertavlen er fra 1686.

Nedenfor kirken ligger et område som ble brukt som tingsted i middelalderen.

Interiør Ringebu kirkeDet ender i stedet opp med at det er Jon som er skurk og ser sitt snitt til å bryte fotoforbudet inne i kirken. Midt mellom to lass med turister ser han sitt snitt til å fiske opp kameraet. Han sier til sitt forsvar at han ikke bruker blits, men Per Ole truer med å sladre likevel. Bilde ble det nå uansett og fint er det.

Til slutt fikk vi god hjelp av guidene som kunne vise oss veien ned til Elstad, en stor gård som lå et stykke nedenfor kirken. Hit kom Ibsen den 26. juni 1862.

Ringebu prestegård
Den gamle kongeveienDen gamle kongeveien går over kirkegården og videre opp til den gamle prestegården. Vi finner omsider veien via en gjengrodd sti i enden av kirkegården, først etterpå skjønner vi at alle andre tar den nye veien opp. Vi slår oss imidlertid til ro med at det må ha vært her veien gikk på Ibsens tid.

RingebusamlingenePrestegården er fra 1743 og ble brukt som prestebolig helt fram til for drøyt ti år siden. I dag er det Ringebusamlingene som holder til her, blant annet med en fast utstilling av malerier laget av Jakob Weidemann. Samlingen består visstnok av i alt av 42 malerier, men her var det ikke i nærheten av åpent da vi var innom.

Kommentar:

Nettsidene til Ringebusamlingene er bort vekke, men det finnes en god del informasjon her. Leter du litt rundt finner du ut at gården er bygd etter en brann i 1742.

J H & P O M - Mediesenteret 2003