Reiseruten

i 1862

i 2003

Stedene

16. - 17. juli 1862 - Sjøholt

Syv søstreFor å komme videre fra Hellesylt dro Ibsen med dampbåten "Søndmør" ut Storfjorden. Båten gikk innom Geiranger og Ibsen fikk se det berømte fossefallet De syv søstre.

Ibsen stoppet på Sjøholt hvor han besøkte Ludvig Daae som bodde på gården Solnør. Han var fetter av Suzannah og en av Ibsens medstudenter på Heltbergs studentfabrikk. Alt tyder med andre ord på at Ibsen og Daae var gamle kjente.

Torsdag 17. juli 1862
Ibsen ble på Sjøholt, men hvor lenge han ble vet vi ikke sikkert for her stopper notatene i dagboken brått. Vi vet imidlertid at han ble boende på Solnør gård i noen dager.

Suzannahs stemor, Magdalene Thoresen, hadde bodd på Solnør noen år tidligere. Denne forbindelsen hjalp Ibsen med å komme i kontakt med Peder Fylling, en lokal folkeminnesamler som Magdalena hadde truffet. Ludvig Daae sørget for at Ibsen fikk treffe Fylling som bodde i Skodje, like ved Solnør. Ibsen tok flere turer hit og fikk skrevet ned en rekke sagn og fortellinger før han reiste videre til Vestnes ved Romsdalsfjorden.

Kommentar:

Magdalena Thoresen skrev om Peder Fylling:
"Her lever for tiden en mann ved navn Per Fylling, hvis sjeldne naturbegavelse ingen som helst utvikling har fått av kunsten, men beveger seg alene innenfor kretsen av sin lovgivning. Han gjør av og til små utflukter i egnen for å innsamle sagn bøndene på en måte ruger over som sin eiendomsskatt, og han nedskriver dem så godt han kan. Han er en av de frukter kulturen ha avsatt i folket – men fruktene han ved sine bestrebelser selv avsetter, er likesom ville skogepler: de må omplantes for å nytes.”

J H & P O M - Mediesenteret 2003