Reiseruten

i 1862

i 2003

Stedene

6. juli 2003 - Skeikampen

HunderfossenVi har lest litt om Peer Gynt Stigen ved Skeikampen på turistinformasjonen og bestemmer oss for å sjekke ut hva dette er for noe.  Det viser seg at det dreier seg om en turløype opp til Skeikampen. Vi føler oss litt snytt, men været er fint og vi bestemmer oss for å sjekke ut toppen når vi først er i farvannet.

HunderfossenVi pakker kamera og tusler opp gjennom slalombakken. Her oppe ser det ut til at de fleste er opptatt med å spille golf, så vi ender opp som ensomme turgåere.  

Fra toppen er det fin utsikt og vi ser Jotunheimen i det fjerne. Vi trøster oss med at vi skal sjekke ut de fjellene om noen dager.

Mange varder tyder på at Skeikampen er et populært utfartssted, men vi ser ikke en kjeft. Utsikten er det imidlertid ikke noe å si på: Herfra ser vi store deler av Gudbrandsdalen med Rondane i det fjerne.

Hunderfossen

Vel nede ender vi opp med å spise salat på Afterski-plass, midt oppe i slalombakken som minner mest om ei steinrøys på denne tiden av året. Peer Gynt skal visstnok ha vært flink på ski. Sånn sett er vi her på feil årstid.

HunderfossenFaktisk lurer vi litt på hva slags type Per Gynt hadde vært dersom han hadde dumpet ned i Norge anno 2003. På Skeikampen konkluderer vi med at han i det minste ikke ville ha vært en fyr som spiller golf. Motor, ekstremsport og jakt ville sikkert vært mer Per sin greie. Kanskje var det en moderne Per Gynt som var eieren av den italienske motorsykkelen som sto parkert på puben på Tretten.

Vi hadde fått mye påfyll i løpet av dagen og endte opp med å diskutere Dante og religionens påvirkning på folks verdensbilde. Rimelig "far out" ja, men bakgrunnen var noe av det vi hadde fått vite om Bjørnson da vi besøkte Aulestad tidligere på dagen. Han meldte seg ut av statskirken, delvis som en følge av Darwins oppdagelser og hans teorier om artenes opprinnelse. Nok et eksempel på at det er mye rart som henger sammen bare en begynner å rote litt i det.

Det har vært en lang dag, men vi er ikke helt ferdig. Vi har planlagt å stikke en tur innom den gamle skysstasjonen Moshus hvor Ibsen bodde den 25. og 26. juni i 1862.

Kommentar:

Øl
Ølet på puben på Tretten minnet oss om avreisen til Ibsen fra Kristiania. På 1860-tallet hadde han nok et ganske realt alkoholproblem. Han benyttet i alle fall sjansen til å helle innpå et stort glass tysk sterkøl før han satte seg på toget.
Vi tar det litt mer easy.

J H & P O M - Mediesenteret 2003