Reiseruten

i 1862

i 2003

Stedene

11. juli 2003 - Fortun og ned til Skjolden

Fortun stavkirke på fantoftDa Ibsen passerte Fortun på vei fra Turtagrø og ned til Sognefjorden sto det en flott stavkirke her. De stoppet neppe for å kikke særlig mye på den ettersom de var på vei til Skjolden, litt lenger nede ved fjorden. Vi får ikke sett den kirken vi heller. Kirken som var bygd i 1150 ble nemlig kjøpt av den bergenske konsulen F. Gade og flyttet til Fantoft ved Bergen i 1883.

Kirken brant ned i 1994, men en kopi ble bygd opp igjen noen år senere. I dag står det en kopi på Fantoft og koblingen til Fortun er, som så mye annet, i ferd med å forsvinne i historiens mørke. Steinkorset som står utenfor kirken er imidlertid fra innføringen av kristendommen i ca år 1000.

Kirken i FortunDen nye kirken i Fortun er selvsagt av nyere dato.

I Fortun finnes det en plass som heter Lomsvollane. Her hadde folk fra Lom rett til å la hester og kyr gå på beite før de skulle ha dem med over fjellet. Dette vitner om at det har vært en betydelig trafikk over fjellet i gammel tid.

Skjolden
Været var ikke det beste når vi kom til Skjolden. Da Ibsen passerte Sognefjellet brukte de 16 timer. Vi har en times kjøretid over fjellet. Noe forandrer seg med andre ord.

Bensinastasjon i SkjoldenVi fikk ikke sett så mye i Skjolden, men Jon måtte stoppe for å ta bilde av en gammel bensinstasjon og fikk i samme slengen anledning til å klage litt over at moderne bensinstasjoner og butikker ser forferdelig kjipe ut, til tross for at det er olje og dagligvarer som virkelig gjør folk rike i Norge. Kommentaren om at denne stasjonen også så ganske kjip ut ble glatt overhørt.

Litt ute i Lustrafjorden ligger Urnes stavkirke. Dette er den eldste stavkirken i Norge og den står på UNESCOs verdsarvliste. Kirken er bygd tidlig på 1100-tallet, men det er funnet spor av en tidligere kirke fra rundt 1050. Den flotte portalen har gitt navn til den spesielle Urnes-stilen kjennetegnet av svært flotte utskjæringer. Stilen kan føres tilbake til vikingetiden og vi kjenner igjen lignede figurer fra runesteiner i andre land.

Ibsen passerte nok med båt, men kirken ligger godt synlig fra fjorden. Båten gikk via Lærdal og videre ut Sognefjorden. Vi har allerede vært på de kanter og tar i stedet snarveien til Jølster via Fjærland.

J H & P O M - Mediesenteret 2003