Reiseruten

i 1862

i 2003

Stedene

5. juli 2003 - Stalheim til Lærdal

Vi er i gang, på vei fra Bergen, østover mot Lillehammer.

NærøydalenSnakket litt om at dette egentlig er å begynne i feil ende siden Ibsen jo begynte sin reise i Oslo (den gang Kristiania). Etter en stund kommer vi fram til at det kanskje stemmer bra likevel. Ibsen var jo teatersjef i Bergen i noen år før han begynte å jobbe i Kristiania. Reisen fra Vestlandet gikk nettopp her, via Stalheim til Sogn og videre over Filefjell.

Foss ved GudvangenVi konkluderer med at alt er som det bør være og at vi er på rett vei i det vi kjører ned gjennom Nærøydalen. Per Ole benytter sjansen til å brife med sine geologikunnskaper og forteller at de lyse fjellen skyldes bergarten anortositt som det er spesielt mye av her.

Vi passerer Gudvangen og Flåm, blåser gjennom tunellen og bestemmer oss for å ta en snartur nedom Lærdal. Ibsen kom som snarest innom med båt i 1862, men han hadde vært i Lærdal flere ganger tidligere på veien over Filefjell.

Kommentar :

Stalheim
Hotellet på Stalheim, helt øverst i dalen, er forresten gammelt. Dette var et av de virkelig hotte stedene å feriere på slutten av 1800-tallet. I dag er det enda flere turister her, men de fleste kommer i buss og snakker tysk eller japansk. Nja, det er kanskje ikke helt riktig, men stemningen var opplagt en annen den gangen Per Sivle skrev om hunden.

J H & P O M - Mediesenteret 2003