Reiseruten

i 1862

i 2003

Stedene

PeerGynt.no

7. juli 2003 - Vinstra

Peer Gynt senterDet første som møter oss på Vinstra er et Peer Gynt senter. Peer Gynt er big business på Vinstra, noe som egentlig er greit nok, men her tar det litt av. Sånn er det vel egentlig med ganske mye, straks en har noe å skryte av utnyttes det for alt det er verd og litt til. Hva et kjøpesenter har med Peer Gynt å gjøre kan en jo spørre seg om, men vi får nå kjøpt oss litt mat.

Peer Gynt stuaVi stikker innom Peer Gynt stua nede ved E6, men her er det sengt denne sommeren. Vi kikker så vidt inn vinduet, men det er ikke så mye å se. På samme måte som Per Gynt-loftet på maihaugen er koblingen til en historisk Per Gynt heller tvilsom: Loftet ble bygget på Hågå i 1743.

Her er nok mye gjort i turismens navn. Greit nok det! Vi ender i stedet opp med å ta bilde av en merkelig figur som står på plassen utenfor kafeen.

Jon kommer innom året etter. Da er det åpent og det er mulig å skaffe seg den obligatoriske Peer Gynt-capsen. Billetter til Peer Gynt-spillet er det imidlertid vanskeligere å oppdrive.

Etter et par forgjeves forsøk på å finne et noenlunde rimelig sted å bo ender vi opp med å foregripe reiseplanen litt og passerer Sødorp kapell med minnesteinen over "Per Gynt". Deretter kjører vi forbi Nordgard Hågå, gården som den historiske Per Gynt bodde på. Til slutt får vi topp losji på Sulseter ved Peer Gynt setervei.

Kommentar:

Pål Kluften
Pål Kluften fra Fron var mannen bak det første Per Gynt-stevnet på Vinstra i 1928. Bakgrunnen var hundreårsmarkeringen av Henrik Ibsens fødsel. Neste gang stevnet ble arrangert var i 1932, denne gangen var anledningen at det var 200 år siden Peder Olsson Hage ble født. Stevnet i 1967 var en hudreårsmarkering av Ibsens brev til forleggeren. Siden den gang har stevnet blitt arrangert hvert eneste år.

Arrangeres alltid i august
Per Gynt stevnet arrangeres i løpet av ti dager i tiden rundt 8. august. Grunnen er at det var på denne datoen Henrik Ibsen sendte manuskriptet til Peer Gynt til forleggeren i København.

J H & P O M - Mediesenteret 2003